Kunstencollectief

iD eST

Expositie zomer 2013 : Herr Seele met "Kleur in E-mineur" + première voor België 


# L'origine de la géométrie#


De titel van deze 23ste iD eST verwijst naar het gelijknamige werk van Edmond Husserl waarbij Jacques Derrida een minstens even belangrijke inleiding heeft geschreven. In deze inleiding heeft Derrida het over de concepten die beide kunstenaars in hun werk aan bod laten komen: De aarde (lebenswelt) en het levende heden, de mogelijkheid van een transcendentaal verleden en het voortdurend veranderende beeld van de facticiteit.

Er wordt een vormingsmoment voorzien op ?? augustus 2019 waarbij dr. Mathias De Groof (U-Antwerpen) ons zal meenemen in de denkwereld van de kunst, film en ons koloniaal verleden...

Paul Perneel (1954) Is momenteel een van de meest toonaangevende beeldhouwers van ons land. Zijn werk spreekt voortdurend over de spanning tussen natuur en cultuur. De permanente zoektocht van de mens naar een orde in de chaos. Dit komt tot uiting in zijn geometrische structuren als beeld van de menselijke geest die de natuur bepaalde vormen oplegt en zo een eigen nieuwe wereld schept, los van de natuur, namelijk die van een symbolische orde. Daartegenover vinden we niet alleen in de geest maar ook in de natuur mathematische patronen terug zonder dat die er door de natuur zijn ingelegd. De spanning tussen deze rationele structuren en de logos van de natuur vormt het uitgangspunt van Paul zijn werk.
Boudewijn Perneel (1957) Is vooral in binnen en buitenland gekend omwille zijn animatiefilmkunst. Het werk van Raoul Servais heeft hem sterk beïnvloed en het is dan deze traditie die Boudewijn verder wil volmaken.Beroepshalve is Boudewijn docent ontwerpwetenschappen aan de U-Antwerpen en daardoor naast film ook veel bezig met schetsen en tekeningen. Het  is een traag en arbeidsintensief medium. Uit dit laborieus proces distilleert hij zijn actuele werkwijze. De lijntekeningen zijn eenvoudig, beweeglijk en direct. De zoektocht naar een passende lijndikte, grijswaarde en vorm gebeurt niet op een conventionele wijze. Tekeningen groeien als vruchten in een grotere structuur.
                                                                                                                 Plato

Met de steun van: